У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулася презентація та громадське обговорення Стратегії розвитку системи МВС України до 2020 року.

З вітальним словом до присутніх звернулася голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична, яка відзначила важливість та актуальність суспільного обговорення основних положень Стратегії – 2020, спрямованої на розбудову демократичної, правової держави, в якій дотримання прав і свобод людини є найвищою цінністю: «Я упевнена, що з такою новою генерацією – молоддю, яка присутня сьогодні на презентації Стратегії, з її запалом і бажанням творити і будувати нову державу, у нас все вийде, бо ми маємо потенціал і прагнемо змінювати наше життя на краще». Губернатор побажала усім плідної роботи та конструктивних рішень на привітній харківській землі.

Голова Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні Кястутіс Ланчінскас наголосив, що залучення громадськості до обговорення Стратегії розвитку системи МВС України до 2020 року – це дуже важливий крок міністерства, який свідчить про його відкритість та готовність до діалогу з громадськістю. «Я вперше бачу, щоб стратегічний документ розміщувався в Інтернет-мережі й запрошував до дискусії, – зазначив Кястутіс Ланчінскас. –  Це великий і амбіційний план подальшого реформування системи МВС. Необхідно, щоб він був зрозумілий громадянам, щоб вони в нього повірили – лише так можна досягти успіху. Потрібно дискутувати, обговорювати, сперечатися, але робити це конструктивно, аргументовано, довіряючи та поважаючи одне одного. Вірте в те, що ви робите, й упевнено крокуйте вперед! Ми теж віримо в Україну!».

У заході взяли участь керівництво та представники силових структур Харкова та області – Національної  поліції України, Національної гвардії України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної прикордонної служби України, Патрульної поліції Національної поліції України, Поліції охорони Національної поліції України, Державної міграційної служби та Сервісних центрів, громадських організацій – Харківської обласної організації Національної спілки журналістів України, Харківської обласної громадської організації «Спілка ветеранів АТО», журналісти регіональних мас-медіа та ін.

Презентувала програму заступник Міністра внутрішніх справ України Тетяна Ковальчук, яка зазначила, що виклики і загрози безпеці не мають кордонів, вони актуальні для всього людства, тому в Стратегії закладено нові підходи і принципи роботи. Цілі Стратегії стосуються кожного громадянина – твоя безпека, твій захист, твій сервіс. Під час роботи над проектом Стратегії були визначені сім основних пріоритетів, в основі яких – інтереси громадян: безпечне середовище, протидія злочинності, дотримання прав і свобод людини органами системи МВС, ефективне інтегроване управління кордонами і збалансована міграційна політика, якість і доступність послуг, ефективне врядування, прозорість і підзвітність, розвиток кадрового потенціалу та соціальний захист працівників.

«Варто пам`ятати, що МВС охоплює не лише силовий блок, – зазначила заступник Міністра. – В новій Стратегії ми охопили діяльність усіх органів виконавчої влади, а також подбали про працівників системи МВС. Люди, які працюють на благо держави також повинні почувати себе захищеними».

За словами заступника Міністра новий документ розробляли спільно з представниками міністерства, Державної прикордонної служби, Національної гвардії, Національної поліції, Держслужби з надзвичайних ситуацій, Державної міграційної служби та Сервісних центрів. А також до всіх етапів роботи були залучені експерти Консультативної місії Європейського Союзу.

Тетяна Ковальчук закликала громадськість Харківщини не бути байдужими та долучитись до обговорення проекту Стратегії, адже лише спільними зусиллями можна побудувати правову і безпечну державу. Усі пропозиції та зауваження можна надсилати на електронну скриньку reforma.live@mvs.gov.ua

Ректор університету генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко зазначив, що для Харківського національного університету внутрішніх справ, як вищого навчального закладу системи МВС України та його колективу, надзвичайно важливо, що обговорення стратегічної програми розвитку системи МВС України відбувається саме на його базі: «Розвиток відомчої освіти теж є частиною реформи і для нас є дуже важливими положення Стратегії, які спрямовані на розвиток професійної освіти. Як ректор університету вважаю доцільним задіяти потужний науковий потенціал нашого навчального закладу не лише в частині обговорення основних положень Стратегії, але й доповнення їх новим змістом, удосконалення, щоб Стратегія якнайшвидше була прийнята Кабінетом Міністрів України».

В обговоренні документу також взяли участь радник Консультативної місії Європейського Союзу з питань належного врядування Лайді Сурва, спеціаліст з питань належного врядування Євген Килимник, координатор Харківського регіонального представництва КМЄС Тімоті Шилстон, Асистент Харківського регіонального представництва КМЄС Іванна Ільченко, радник/тренер з кримінальних розслідувань Пауліус Клікунас та ін.

ВЗГ ХНУВС