Одним із напрямів наукової роботи курсантів ХНУВС є участь у наукових гуртках, які стимулюють розвиток наукових здібностей, сприяють  становленню майбутніх фахівців-правоохоронців.

На кафедрі інформаційної та економічної безпеки факультету  № 2 (з підготовки фахівців для підрозділів кримінальної міліції) продовжує свою роботу науковий гурток  «Інформаційна та економічна безпека».

Нещодавно у рамках проведення науково-практичного семінару відбулося підсумкове засідання гуртка, в якому взяли участь члени наукового гуртка, курсанти факультетів № 2 та № 5, заступник начальника факультету № 2 Володимир Стреляний, викладачі кафедри інформаційної та економічної безпеки, представники інших кафедр університету.

Науковий гурток кафедри – це творчій колектив курсантів і викладачів, об’єднаних метою спільного дослідження проблем у сфері інформаційної та економічної безпеки України. На засіданнях курсанти набувають навичок самостійного наукового дослідження, вміння виступати перед аудиторією, переконливо і грамотно висловлювати та захищати свої думки, аналізувати норми діючого законодавства і застосувати їх до конкретних обставин, ознайомлюються з основними тенденціями інформаційної та економічної безпеки України.

Під час засідань наукового гуртка ретельно вивчались та обговорювались актуальні проблеми, які цікавлять сучасного курсанта і дають можливість розширити межі власного уявлення про інформаційну безпеку, боротьбу з кіберзлочинами та економічну безпеку держави.

На засіданні гуртка з доповіддю «Методи анонімного доступу в мережі Інтернет» виступив курсант факультету № 4 Владислав Лейко. В обговоренні доповіді взяли участь завідувач кафедри Ірина Сезонова, доценти Юрій Горелов та Ігор Кобзев.

Керівник гуртка доцент кафедри інформаційної та економічної безпеки Ігор Кобзев підвів підсумки роботи гуртка за I півріччя 2015/2016  навчального року. Він зазначив, що під час роботи гуртка курсанти ознайомилися з найбільш цікавими та актуальними питаннями інформаційної безпеки та боротьби з кіберзлочинністю, навчилися готувати доповіді згідно з обраною тематикою, користуватися науковою літературою, ставити проблемні питання, робити висновки. Під час обговорення дискусійних проблем курсанти також училися толерантно і з повагою ставитися до думок інших, висловлювати свою позицію, яка може й не збігатися з думкою доповідача, аргументувати кожну тезу власного заперечення. Це свідчить про те, що до кожного засідання готувався не лише доповідач, але й усі члени гуртка.

У жовтні 2015 року представники гуртка курсанти Олег Журій, Дмитро Дикий, Владислав Лейко, Олена Лапшина взяли участь у Першому всеукраїнському форумі з кібербезпеки «HackIT–2015», де одним із партнерів у сфері освіти виступив Харківський національний університет внутрішніх справ. У листопаді 2015 року курсанти Світлана Таньшина, Алла Синиця, Дмитро Дикий взяли участь у теоретичному семінарі «Інформаційні технології та Е-врядування», який проводився у ХарРІ НАДУ при Президентові України.

У I семестрі 2015/2016 навчального року члени наукового гуртка кафедри підготували доповіді та виступили з ними на IV Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасні проблеми правового, економічного та соціального розвитку держави», яка відбулася в листопаді 2015 року в ХНУВС. Це курсанти:Владислав Лейко - «Міжмережеві екрани як засіб захисту корпоративної мережі», Олег Журій  - «Методи захисту веб-сайту на системі управління контентом», Світлана Таньшина - «Аналіз інструментальних засобів моніторингу та активності користувачів мережі Інтернет».

У 2016 навчальному році особливу увагу в науковій роботі гуртка планується приділити методам аналізу незаконних втручань до державних інформаційних порталів та методам захисту WEB-серверів та застосувань.

До участі в роботі гуртка запрошуються всі бажаючі. 

ВЗГ ХНУВС