Інститут здійснює підготовку висококваліфікованих фахівців за державним замовленням для системи Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства юстиції України, центральних органів виконавчої влади, підприємств, установ, організацій України, пріоритетним напрямом є підготовка кадрів для органів досудового розслідування та підрозділів кримінальної поліції Національної поліції України за денною формою навчання за освітніми програмами 081 Право та 262 Правоохоронна діяльність першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти.

За роки функціонування інституту з його стін вийшли понад 6500 випускників, які сьогодні успішно працюють на посадах дізнавачів, слідчих, прокурорів, суддів та інших посадах, пов’язаних із юриспруденцією і не тільки, в різних регіонах України. Значна їх кількість займає керівні посади в лавах Національної поліції України та інших органах державної влади. Фотокартки найкращих випускників інституту розміщено на дошці «Випускники – гордість інституту». Здобутки інституту й Університету високо оцінені керівництвом Міністерства внутрішніх справ України та Національної поліції.

Навчально-науковий інститут № 1 нараховує у своєму складі чотири кафедри та науково-дослідну лабораторію:

Освітній, науковий та виховний процеси є основою функціонування інституту, що забезпечується наполегливою та кропіткою роботою науково-педагогічного персоналу, переважна більшість з яких має наукові ступені кандидата наук, доктора філософії, доктора наук, а також вчені звання доцента або професора.

У забезпеченні якісного освітнього процесу застосовуються сучасні форми і методи навчання, що поєднуються з науковою, організаційною і виховною роботами.

Представники інституту беруть участь в інноваційному освітньому курсі «Модуль Жана Монне "Цифрова трансформація прав: досвід ЄС" (DITRARI_EU - 101127785)», що реалізується за підтримки Виконавчого агентства ЄС з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури в рамках програми «Еразмус+». Курс спрямований на вивчення досвіду правової політики ЄС у сфері цифрової трансформації та забезпечення дотримання прав людини в епоху цифрових технологій.

Інститут підтримує тісні зв’язки із практичними органами та підрозділами Національної поліції України, залучаючи найбільш досвідчених фахівців до освітнього процесу та науково-дослідної діяльності, що дозволяє здобувачам вищої освіти набути необхідних знань та навиків у сфері правозастосовної, правоохоронної та судової практики.

Кафедри інституту забезпечують викладання понад  57 навчальних дисциплін та факультативів.

Кафедра кримінального права і кримінології здійснює викладання таких навчальних дисциплін як: Актуальні проблеми застосування кримінального законодавства, Актуальні проблеми протидії злочинності, Аналіз та прогнозування злочинності, Кваліфікація кримінальних правопорушень, пов’язаних з торгівлею людьми та нелегальною міграцією, Кримінальна юстиція: правові доктрини та принципи правотворчості, Кримінальне право, Кримінально-виконавче право, Кримінально-правова кваліфікація, Кримінальне, кримінально-процесуальне та адміністративно-процесуальне законодавство, Кримінологія, Напрями розвитку науки кримінології, Основи правових знань: кримінальне право, Сучасні доктрини кримінального права, Сучасні кримінологічні доктрини, Сучасні доктрини кримінально-виконавчого права.

Кафедра кримінального процесу та організації досудового слідства забезпечує викладання таких навчальних дисциплін як: Актуальні проблеми застосування кримінального процесуального законодавства, Актуальні проблеми застосування кримінального процесу, Взаємодія органів досудового розслідування з оперативними підрозділами та іншими правоохоронними органами під час протидії кримінальним правопорушенням, Дізнання, Докази і доказування , Досудове розслідування, Заходи забезпечення кримінального провадження, Кримінальний процес, Кримінальна юстиція: правові доктрини та принципи правотворчості, Кримінальне, кримінально-процесуальне та адміністративно-процесуальне законодавство, Кримінальне провадження за участю неповнолітніх, Організація та взаємодія в діяльності органів досудового розслідування, Складання процесуальних документів на стадії досудового розслідування. До проведення навчальних занять активно долучаються практичні працівники органів досудового розслідування, суду, адвокатури. Під час освітнього процесу активно використовується метод поліцейського квесту, в ході якого здобувачі вищої освіти формують навички роботи в органах досудового слідства та дізнання. Основним напрямом наукових досліджень кафедри є фундаментальні та прикладні проблеми кримінальної юстиції. З урахуванням сучасних реалій особлива увага приділяється дослідженню особливостей здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану; досудовому розслідуванню кримінальних правопорушень, пов'язаних зі збройною агресією проти України; забезпеченню справедливого правосуддя у перехідний період.

Кафедра криміналістики, судової експертології та домедичної підготовки забезпечує викладання таких навчальних дисциплін як: Домедична підготовка, Криміналістика, Криміналістичні засоби та методи розслідування кримінальних правопорушень, Методика розслідування кримінальних проступків, Методика розслідування  кримінальних правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, Методика розслідування кримінальних правопорушень, пов'язаних з торгівлею людьми та нелегальною міграцією, Напрями розвитку науки криміналістики, Основи криміналістики, Судова експертологія, Сучасні доктрини криміналістики, Сучасні доктрини судової експертології. В освітньому процесі використовуються технічні засоби та інструменти виявлення слідів злочинних дій. Основними напрямами наукових досліджень, що виконуються на кафедрі є удосконалення окремих методик розслідування кримінальних правопорушень, особливостей застосування криміналістичних засобів та методів. Науково-педагогічний персонал кафедри беруть участь у розробці наукової теми «Наукове супроводження реформування системи кримінальної юстиції в Україні».

Кафедра цивільного, трудового та господарського права забезпечує викладання навчальних дисциплін з фундаментальної галузі права, основні з яких: Забезпечення та захист права інтелектуальної власності, Захист права інтелектуальної власності, Міжнародне приватне право, Основи правових знань. Цивільне право і процес, Правові інструменти альтернативного вирішення спорів, Приватне право: практика тлумачення і застосування, Цивільне право, Цивільне право та процес, Трудове право, Господарське право, Екологічне право, Основи правових знань: Трудове право, Основи правових знань: Господарське право, Сучасні тенденції регулювання трудових відносин, Сучасні доктрини трудового права, Сучасні доктрини права соціального забезпечення, Напрями розвитку науки трудового права.

У липні 2024 року з метою проведення фундаментальних і прикладних наукових досліджень у сфері організаційно-правового забезпечення діяльності Національної поліції, в інституті був створений новий структурний підрозділ -  науково-дослідна лабораторія з проблем досудового розслідування, яка здійснює свою діяльність спрямовану на забезпечення діяльності правоохоронних органів та органів досудового розслідування у сфері: реалізації стратегії реформування органів та підрозділів Національної поліції України, в т.ч. з урахуванням вимог правового режиму воєнного стану; удосконалення організаційно-управлінської діяльності МВС України та слідчих підрозділів Національної поліції України; організаційної та функціональної структури органів досудового розслідування спрямованої на підвищення ефективності та результативності діяльності слідчих підрозділів, в т.ч. з урахуванням вимог воєнного стану; адміністративно-правового статусу слідчих підрозділів Національної поліції України та оптимізації їх системи; удосконалення кадрового забезпечення органів досудового розслідування Національної поліції України (підбір, розстановка, виховання кадрів для слідчих підрозділів та підвищення їх кваліфікації); правового забезпечення та соціального захисту працівників органів досудового розслідування, в т.ч. з урахуванням вимог воєнного стану; підвищення ефективності взаємодії слідчих підрозділів Національної поліції України з іншими уповноваженими суб’єктами; запобігання та протидії корупції у правоохоронних органах та в діяльності слідчих підрозділів Національної поліції України тощо.

На всіх кафедрах інституту організована робота наукових гуртків, у яких здобувачі вищої освіти мають можливість займатися науково-дослідною роботою за профілем майбутньої професії. Курсанти та слухачі магістратури беруть участь у науково-практичних конференціях, організованих Харківським національним університетом внутрішніх справ, іншими навчальними закладами України та світу, а також різноманітних наукових проєктах та заходах. В умовах воєнного стану здобувачі вищої освіти інституту активно займаються науковою діяльністю, спрямованою на вивчення проблем кримінально-процесуального права, криміналістики та кримінального права у контексті збройної агресії рф.

Поєднання академічної мобільності курсантів з участю в міжнародних конференціях та наукових форумах є важливим аспектом їхньої наукової діяльності. Здобувачі мають можливість обмінюватися досвідом з колегами з інших країн, вивчати інноваційні підходи до розв'язання проблем у сфері правоохоронної діяльності та вносити свій власний внесок у розвиток міжнародного наукового співробітництва. Такий обмін досвідом сприяє підвищенню професійного рівня майбутніх правоохоронців та сприяє створенню більш ефективних стратегій боротьби зі злочинністю в умовах воєнного стану.

На базі інституту функціонує осередок Школи наукового лідерства Харківського національного університету внутрішніх справ, до складу якого входять курсанти з активною життєвою позицією і які мають бажання до постійного самовдосконалення. У складі Школи сформовані та активно функціонують структурні підрозділи: науковий, громадський, творчій та міжнародний Центри.

Здобувачі вищої освіти у рамках національно-патріотичного і військово-патріотичного виховання молоді постійно залучаються до заходів з нагоди відзначення державних, професійних, історичних, пам’ятних дат, знаменних подій та релігійних свят в житті українського народу, що сприяє духовно-моральному вихованню курсантів-патріотів нашої держави.

В навчально-науковому інституті № 1 створені усі умови для всебічного розвитку особистості. Здобувачі освіти постійно беруть участь в заходах з позанавчальної роботи факультету, відвідують кінотеатри, художні галереї, музеї, виставки, театри. Курсанти інституту задіяні у роботі хореографічного, вокального гуртків,  декоративно-прикладного та ораторського мистецтва;  парадного розрахунку, до складу якого входять прапороносні групи, підрозділ барабанщиць та підрозділ для виконання показових виступів з шаблями Харківського національного університету внутрішніх справ.

Протягом останніх років курсанти інституту вражають світову та національну спортивну громадськість своїми видатними досягненнями на міжнародних та всеукраїнських змаганнях. Спортсмени факультету є чемпіонами та призерами різних видів спорту: боксу, кікбоксингу, таїландського боксу Муей-Тай, самбо, комбат самозахисту ІСО, боротьби, легкої атлетики, гирьового та інших видів спорту.

Курсанти інституту систематично долучаються до волонтерської діяльності: проводять екологічні толоки, допомагають безхатнім тваринам, прибирають написи про продаж наркотиків, здійснюють просвітницьку діяльність з учнями шкіл, та багато інших суспільних ініціатив. З метою закріплення традицій, передачі досвіду правоохоронної діяльності курсанти інституту залучаються до роботи із ветеранами МВС України.

По закінченню навчання курсантам видається документ встановленого зразка про здобуття ступеня вищої освіти «бакалавр»/«магістр», та присвоюється спеціальне звання «лейтенант поліції».

«Google анкета Абітурієнта ННІ 1» - заповнюйте Google Forms «Анкета абітурієнта ННІ 1» та отримуйте посилання на telegram-чат, де можна оперативно отримувати актуальні новини про заходи, у тому числі онлайн, для абітурієнтів та відповіді на питання щодо вступу до навчально-наукового інституту №1 Харківського національного університету внутрішніх справ.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfUv7b6Gq7LkjN3nXHXle-nqE6mCsj77nPzmetwLH-xFAMziQ/viewform

Контактна інформація:

Адреса: 61080, Україна, м. Харків, пр. Льва Ландау, 27.

Телефон: +38(057)341-62-42.